Güneş sistemindeki sekiz büyük gezegen aynı düzlemde ve hepsi farklı hızlarda güneşin yörüngesi etrafında dönüyor. Güneşe en yakın gezegen olan Merkür, yörüngeyi 88 günde tamamlarken, Dünya 365 günde, Neptün ise 60 bin 190 günde yani 165 dünya yılında tamamlıyor.
28 Şubat’ta hava koşulları izin verirse Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Merkür hizalacak ve çıplak gözle izlenebilecek.
BBC Türkçe’nin aktardığına göre İngiltere’deki Fifth Strar Laboratuvarları’ndan astronomi uzmanı Jennifer Millard “Kendi gözlerinizle gezegenleri görmenin özel bir yanı var” diyor.
Pek bu hizalanmanın Dünya’ya bir etkisi olacak mı? Millard “Yörüngelerinde bu konumda olmalarının bir tesadüf olduğunu” söylüyor. Bazı bilim insanları gezegenlerin hizalanmasının Dünya’da etkileri olabileceğini düşünse de, bu iddiaların çoğunun bilimsel temeli ya zayıf ya da hiç yok.
‘EVRENDEKİ DEV HİZALANMALAR’
California Teknoloji Enstitüsü’ndeki NASA Dış Gezegen Bilimi Enstitüsü’nden Jessie Christiansen “Atmosferi olan bir gezegen bir yıldızın önüne geldiğinde, bu hizalanma yıldızın ışığının gezegenin içinden geçmesi demek. Gezegenin atmosferindeki moleküller ve atomlar, ışığı belirli dalga boylarında özümsüyor. Bunlar evren genelindeki dev hizalanmalar” diyor.
Earendel gibi dünyadan bilinen en uzak yıldız ve galaksileri gözlemlemek için James Webb Uzay Teleskopu gibi teleskoplar kullanılıyor.
Yıldızdan teleskopa ulaşan ışık evrenin 13,7 milyar yıllık tarihinin ilk milyar yılından geliyor ve sadece yerçekimsel lens sayesinde görülebiliyor.
(ALINTI)
More Stories
Trump gümrük vergilerini 30 günlüğüne dondurdu: Otomobil üreticiler nefes aldı…
Gençlik için oğlunun kanını alan adam yeni yöntem buldu
Dünyada ilk: Telefonla ilk kez uydu yoluyla görüntülü görüşme yapıldı