Çin İmalat Sanayi PMI Nisan Ayında Geriledi
Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) tarafından açıklanan verilere göre, imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Nisan 2025’te bir önceki aya göre 1,5 puan azalarak 49’a geriledi. Bu düşüşte, Çin’in büyük ölçüde dış satışlara dayalı olan imalat sektörünün, ABD ile yaşanan tarife anlaşmazlığından etkilenmesi etkili oldu.
Ocak ayında 49,1’e gerileyen endeks, şubatta 50,2’ye yükselmiş ve mart ayında da 50,5’e çıkarak geçen yılın son çeyreğindeki genişleme trendini yeniden yakalamıştı.
İmalat ve İstihdamda Gerileme
İmalat sanayi PMI içinde, yeni siparişler alt endeksi 51,8’den 49,2’ye, yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise 49’dan 44,7’ye gerilerken istihdam alt endeksi 48,2’den 47,9’a düştü. Fabrika istihdamında azalma olduğu gözlemlendi. Öte yandan, tamamlanmış ürün alt endeksi ise tarife artışlarının ardından 48’den 47,3’e geriledi.
UİB Kıdemli İstatistikçisi Cao Çinghı, son iki aydaki aktivite kaybının yüksek baz etkisi ile birlikte dışsal faktörlerden kaynaklandığını belirtti.
Hizmetlerde de Gerileme Var
İmalat dışı PMI, hizmetler, inşaat, madencilik ve tarım gibi sektörleri kapsayarak mart ayında 0,4 puan azalarak 50,4’e geriledi. İnşaat sektörü alt endeksi 53,4’ten 51,9’a, yeni siparişler alt endeksi ise 43,5’ten 39,6’ya düştü. Hizmetler sektörü alt endeksi ise 50,3’ten 50,1’e geriledi.
PMI endeksleri, 50’nin üzerindeki değerlerin ekonomik büyümeyi, altındaki değerlerin ise azalmayı temsil ettiğini gösteriyor.
Çin-ABD Tarife Savaşı Devam Ediyor
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da Çin ve diğer ticaret ortaklarına karşılıklı tarife uygulamaları hakkında ek gümrük vergileri duyurdu. Çin’in tepkisiyle başlayan tarife savaşında her iki ülke de karşılıklı olarak gümrük tarifelerini artırdı. Çin, ABD’ye yüzde 125’e kadar tarife uygularken, ABD’de de Çin’e yüzde 145’e kadar tarifeler getirildi.
ABD yönetimi, diğer ülkelere yönelik ek vergileri 90 gün erteleyerek Çin’e yönelik tarifeleri yürürlüğe koydu.