CHP’li Gürer: Zirai don bahçeleri vurdu, geçti

Niğde’de Zirai Dondan Etkilenen Üreticilerin Durumu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Çamardı ilçesinde zirai don felaketinden nasibini alan üreticileri ziyaret etti. Gürer, donun bahçeleri vurduktan sonra geçtiğini belirtti.

Gürer, don felaketinin can kaybına yol açmadığını ancak deprem gibi yıkıcı bir etki bıraktığını ifade ederek, gelecek yıl da sorunların devam edeceğini söyledi. Çamardı’nın misket elması bakımından önemli bir bölge olduğunu ve bu yıl donun ürünü yok ettiğini dile getirdi.

Fethi Gürer, Niğde Ziraat Odası Başkanı Bilal Çınar’la bir araya gelerek don felaketinin bölgedeki bahçe ürünlerine verdiği zarardan bahsetti. Çınar, ceviz ağaçlarının yeşermediğini ve yaklaşık 2 yıl boyunca ürün elde edilemeyeceğini belirtti.

“Bu sene bir elma dahi alamayacağız”

22 dönüm elma bahçesine sahip olan Bilal Deveci, don felaketinin neden olduğu kayıpları anlatırken, bu yıl hiçbir misket elması ürünü alamadıklarını ve diğer ürünlerini de kaybettiklerini söyledi. Çamardı’da dondan etkilenen çiftçi sayısının yaklaşık 2000-2500 olduğunu belirten Deveci, meyve olmadığı için zirai ilaçların alınamadığını ve bu durumun çiftçileri zor durumda bıraktığını aktardı.

Çamardı’daki durumun tarım işçileri ve esnafı da olumsuz etkilediğini vurgulayan Gürer, meyve olmadığı için çiftçilerin bakım yapamadığını ve bu durumun zincirleme şekilde işçileri ve esnafı da etkilediğini belirtti.

Zirai donun diğer kesimlerde de etkili olduğunu dile getiren Gürer, tarım işçileri, çiftçiler ve esnafın mağduriyet yaşayacağını ifade etti. Niğde Tarım İl Müdürlüğü’nün Çamardı’da tespit çalışmaları yapmadığını belirten Gürer, bu tespitlerin acilen gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

“Bu ağaçlarda ne ürün var ne de umut”

Gürer, don felaketinin armut ağaçlarına da büyük zarar verdiğini ve bölgedeki ürün kaybının ciddi boyutta olduğunu aktardı. Ceviz ağaçlarının da don felaketinden önemli ölçüde etkilendiğini belirten Gürer, bu durumun gelecek yıl da sürmesinin beklendiğini ifade etti.

Bir üretici ise kirazdan 2, kayısıdan 4-5, elmadan 25-30, cevizden ise 7-8 ton kayıp yaşadıklarını ve bu yıl bahçede hiçbir ürün olmadığını belirtti.

Related Posts

Maliye Bakanı Siluanov: Rus ekonomisinde 2025’te yüzde 1.5-2’lik büyüme bekliyoruz

Maliye Bakanı Siluanov, Rus ekonomisinin 2025 yılında büyüme oranına ilişkin tahminde bulundu.

Zamlar yağmur gibi yağdı: Bir alkol grubuna daha zam geldi

ÖTV’nin güncellenmesiyle birlikte bir alkol grubunun daha vergisine zam geldi.

Rusya ve ABD’den peş peşe BRICS açıklaması geldi: Trump tehdit etti

ABD Başkanı Donald Trump, BRICS’i destekleyen ülkelere ekstra 10 gümrük vergisi uygulanacağını açıklarken Rusya tarafından da açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS ülkelerinin evrensellik, şeffaflık, eşitlik ilkelerine dayalı istikrarlı küresel ekonomiyi oluşturmaya çalıştığını belirtti. İki ülkenin tutumlarının ticaretteki gerilimi tırmandırması bekleniyor.

Kamu işçileri adım adım greve yürürken AKP iktidarı dilinin altındaki baklayı çıkardı: Adım adım ‘hakeme’

Yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayan kamu sözleşmesinde geçen hafta iktidardan yeni teklif gelmedi. Türk-İş yeni eylem kararları almaya hazırlanırken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın “hakeme” işaret etmesi dikkat çekti.

TESK Başkanı Palandöken’den zamlara tepki: Ekonomiye zarar getirecek

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, doğalgaz başta olmak üzere son günlerde yapılan bazı zamların enflasyonun yükselmesine yol açacağını belirterek “Bu zamlar ekonomideki düzelme yerine zarar getirecek. Zamlardan kaçınmak lazım. Zam çare değil” dedi.

Bu hafta yatırım araçları: Borsa yükseldi, altın ve euro arttı, dolar geriledi

BIST 100 endeksi haftayı güçlü artışla kapattı. Altın ve euro değer kazanırken, dolar düşüş gösterdi. Yatırım fonlarında en yüksek getiri hisse senedi fonlarından geldi.