Emekli, Diyanet’e sordu: Mesela 4 kişi bir koyuna girebilir miyiz?

Kurban Bayramında Fiyatlar Yüksek, Emekliler Zor Durumda

Kurban Bayramı, son yıllarda pek çok kişi için zorlu bir dönem haline geldi. Artan fiyatlar ve azalan alım gücü, özellikle emekliler ve işsizler olmak üzere binlerce kişinin kurbanlık hayvan almasını güçleştiriyor.

Bu yıl, durum diğer yıllara göre daha da vahim görünüyor. 2025 yılında kurban fiyatları büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için geçen yıla göre %30 ila %35 arasında artış gösterdi. Canlı kilogram fiyatları geçen yıl 280-320 TL arasında seyreden kurbanlıklar, bu yıl 350-430 TL arasında satılıyor.

Bir hissesi geçen yıl 25-30 bin TL olan büyükbaş hayvanların fiyatları ise bu yıl 30-40 bin TL arasında değişiyor. Besiciler, genellikle İstanbul’a Kars, Ardahan ve Ağrı illerinden kurbanlık hayvan getirildiğini belirtiyor ve bu hayvanların nakliye ücretlerinin bir TIR için 100 bin TL’ye kadar çıktığını ifade ediyorlar. Ayrıca, kurbanlık pazarlarında yer kiralama fiyatlarının geçen yıla göre %100 arttığını dile getiriyorlar. Besiciler, “Bölgeye göre değişse de geçen yıl 40-60 bin TL arasında olan 10-15 adetlik yer kiraları, bu yıl 100-150 bin TL’ye kadar çıktı. Ancak bunu fiyatlara yansıtamıyoruz çünkü alıcılar da enflasyona göre satın alma yapmak zorunda kalıyor” diye konuşuyorlar.

“Emekliler İçin Kurban Desteği İstiyoruz”

ANKA’ya konuşan emekli Metin Önal, emeklilerin kurban kesme imkanının olmadığını belirterek, “Ülkemizde emekli kurban edildi. Emekliler için kurbanlık fiyatları çok yüksek. Diyanet İşleri Başkanlığı emekliler için kurban bağışı kampanyası başlatabilir mi?” şeklinde sorular yöneltti. Önal, emeklilerin kurban kesme durumlarını iyileştirecek adımların atılmasını talep ediyor.

“Diyanet, Kurbanlıkların Satış Yerlerini Açıklasın”

Bir diğer emekli Nami Güney ise maaşının 20 bin lira olduğunu belirterek, kurban fiyatlarının bu miktarın üzerinde olduğunu ifade ediyor. Güney, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurbanlık satış yerlerini açıklaması ve emeklilerin de bu imkandan yararlanmasını sağlaması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, elbiselerinin eski olduğunu ve eş-dost yardımıyla diğer ihtiyaçlarını karşıladığını dile getiriyor.

Related Posts

Maliye Bakanı Siluanov: Rus ekonomisinde 2025’te yüzde 1.5-2’lik büyüme bekliyoruz

Maliye Bakanı Siluanov, Rus ekonomisinin 2025 yılında büyüme oranına ilişkin tahminde bulundu.

Zamlar yağmur gibi yağdı: Bir alkol grubuna daha zam geldi

ÖTV’nin güncellenmesiyle birlikte bir alkol grubunun daha vergisine zam geldi.

Rusya ve ABD’den peş peşe BRICS açıklaması geldi: Trump tehdit etti

ABD Başkanı Donald Trump, BRICS’i destekleyen ülkelere ekstra 10 gümrük vergisi uygulanacağını açıklarken Rusya tarafından da açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS ülkelerinin evrensellik, şeffaflık, eşitlik ilkelerine dayalı istikrarlı küresel ekonomiyi oluşturmaya çalıştığını belirtti. İki ülkenin tutumlarının ticaretteki gerilimi tırmandırması bekleniyor.

Kamu işçileri adım adım greve yürürken AKP iktidarı dilinin altındaki baklayı çıkardı: Adım adım ‘hakeme’

Yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayan kamu sözleşmesinde geçen hafta iktidardan yeni teklif gelmedi. Türk-İş yeni eylem kararları almaya hazırlanırken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın “hakeme” işaret etmesi dikkat çekti.

TESK Başkanı Palandöken’den zamlara tepki: Ekonomiye zarar getirecek

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, doğalgaz başta olmak üzere son günlerde yapılan bazı zamların enflasyonun yükselmesine yol açacağını belirterek “Bu zamlar ekonomideki düzelme yerine zarar getirecek. Zamlardan kaçınmak lazım. Zam çare değil” dedi.

Bu hafta yatırım araçları: Borsa yükseldi, altın ve euro arttı, dolar geriledi

BIST 100 endeksi haftayı güçlü artışla kapattı. Altın ve euro değer kazanırken, dolar düşüş gösterdi. Yatırım fonlarında en yüksek getiri hisse senedi fonlarından geldi.