Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Gençler Arasında Elektronik Sigara Kullanımı Hızla Artıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, Türkiye’de 13-15 yaş aralığındaki gençlerin yaklaşık yüzde 20’sinin elektronik sigara kullandığını belirterek aileleri uyardı. Prof. Dr. Salepçi, bu ürünlerin USB bellek ya da oyuncak gibi göründüğünü ve kokusuz oldukları için fark edilmelerinin çok zor olduğunu ifade etti. Elektronik sigaranın akciğer hasarı yapma riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Salepçi, tütün endüstrisinin çocukları hedef aldığını belirtti ve aileleri son derece dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Elektronik Sigaralar Gerçekten Tehlikeli mi?

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi elektronik sigaraların sanılandan daha tehlikeli olduğunu belirtti. Her yıl dünya genelinde 8 milyondan fazla insanın tütün kullanımı kaynaklı hastalıklardan dolayı yaşamını yitirdiğine işaret eden Salepçi, bu kayıpların büyük bir kısmının aktif ve pasif içicilerden oluştuğunu belirtti.

Gençlerde Elektronik Sigara Kullanımı Artıyor

Gençler arasında elektronik sigara kullanımının dünya genelinde yüzde 20’lere ulaştığını belirten Prof. Dr. Salepçi, Türkiye’de ise lise ve üniversite öğrencileri arasında bu oranın yüzde 16 ila 20 arasında değiştiğini söyledi. Salepçi, gençlerin sadece karizmatik görünmek için bile sigaraya başladığını ve elektronik sigaraların cazip aromaları ve renkli tasarımlarıyla gençlerin dikkatini çektiğini ifade etti.

Nikotin Bağımlılığı ve Riski

Prof. Dr. Salepçi, gençlerin kullandığı puff barların içinde 300’e kadar likit bulunduğunu ve ciddi miktarda nikotin içerdiğini belirtti. Bu durumun ciddi bir bağımlılık riski taşıdığını vurgulayan Salepçi, ailelerin genellikle çocuklarının elektronik sigara kullandığını fark edemediğine dikkat çekti.

Akciğer Hasarı ve Diğer Riskler

Prof. Dr. Salepçi, elektronik sigaraların akciğer hasarı riskini artırdığını ve geri dönüşü olmayan solunum yetmezliklerine yol açabileceğini belirtti. Akciğer kanseri riskini artırdığını ve hayati sonuçlara neden olabileceğini vurgulayan Salepçi, elektronik sigaraların içerisine katılan maddelerin hastalara ciddi zararlar verebileceğini ifade etti.

Yasal Düzenlemelere Rağmen Ulaşım Kolaylığı

Prof. Dr. Salepçi, Türkiye’de elektronik sigaraların kullanımını yasaklayan yasal düzenlemelere rağmen bu ürünlere ulaşımın hala kolay olduğuna dikkat çekti. Salepçi, elektronik sigaraların uzun vadede kanserojen etkilere sahip olabileceğini ve bu konuda ailelerin ve okulların çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Ailelerin Dikkatine

Prof. Dr. Salepçi, elektronik sigaraların gençler üzerindeki etkileri nedeniyle acil denetlenmesi gerektiğini ve 18 yaşından küçüklere satışının yasaklanması gerektiğini belirtti. Özellikle solunum yolu hastalıkları olan çocuklarda semptomları şiddetlendirebileceğini ve ailelerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Yasa teklifi gözden geçirilmeli

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında gündeme gelen kenevir maddesiyle ilgili açıklama yaptı. TTB, kenevirin tıbbi kullanım dışındaki alanlarda serbestleştirilmesinin halk sağlığı açısından risk taşıdığı uyarısında bulunarak, düzenlemenin tekliften çıkarılması gerektiğini belirtti.

Derideki ağrılı nodüller ‘köpek memesi hastalığı’nın belirtisi olabilir

Halk arasında “köpek memesi hastalığı” olarak da bilinen “Hidradenitis Süpürativa”nın (HS) tekrarlayan apseler ve şiddetli kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkabileceği, tedavi edilmediği takdirde yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebileceği belirtildi.

Bilimsel araştırmalara göre bu aromatik bitki 30 dakikadan kısa sürede uykuya dalmanızı sağlıyor!

Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız çözüm ilaçlarda değil, fincanınızda olabilir. Bilim insanlarına göre, yaygın olarak bilinen bu aromatik bitki sadece sakinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uykuya geçiş süresini de ciddi oranda kısaltıyor.

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

Kene taşıyan hayvanlara dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde kene vakalarında artış yaşanıyor. Kene yapışması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle son bir ayda Sivas’ta biri bebek 4 kişi, Tokat’ta da bir bebek hayatını kaybetti.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.