Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da Yatırımcılarla Buluştu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da yürüttüğü iki günlük temas programı kapsamında reel sektör ve finans sektörü yatırımcılarıyla bir araya geldi. Yoğun katılımın olduğu toplantılarda ekonomi programındaki gelişmeler ve Türkiye’nin yapısal dönüşüm vizyonu ele alındı.

Şimşek, yatırımcılara yaptığı sunumda kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını belirterek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk Lirası’ndaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Kararlı ve Sabit Hareket

Bakan Şimşek’in açıklamalarının ardından gözler döviz kurlarına çevrildi.

Dolar endeksinde yılbaşından bu yana yüzde 10’un üzerinde düşüş gözlendi. ABD Doları Euro karşısında ise yüzde 12’den fazla değer kaybetti.

Türk Lirası’ndaki erimeyse doları solladı. Kan kaybeden ABD Doları 2025 yılında Türk Lirası karşısında yüzde 13,30 değer kazandı.

Dolar/Euro Grafiği

DOLAR TL KARŞISINDA TIRMANIYOR

Dolar kurlarının seyrine bakıldığında şu tablo ortaya çıkıyor:

  • 1 Ocak: 35,27 TL
  • 1 Şubat: 35,91 TL
  • 1 Mart: 36,41 TL
  • 19 Mart: 41,4 TL’ye kadar yükseldi ve tarihi zirvesini gördü (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması)
  • 1 Nisan: 37,86 TL
  • 1 Mayıs: 38,43 TL
  • 1 Haziran: 39,10 TL
  • 1 Temmuz: 39,76 TL
  • 9 Temmuz: 40,04 TL

Veriler Şimşek’in “oynaklık azaldı” ifadesinin doğruluyor. Türk Lirası özellikle önceki yıllardaki oynak görünümün aksine son derece “istikrarlı” bir şekilde dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor.

Ekonomi çevrelerinde, bakanın teknik anlamda doğru olan bu tespitinin, yatırımcılar açısından ne kadar teselli edici olduğu tartışılıyor. Zira “oynaklık azalması” ifadesi, liranın istikrarlı bir şekilde değer kaybetmesini de kapsadığı yorumları yapılıyor.

Son yıllarda ekonomide verilen yanlış kararların ardından dünyanın en yüksek faiz veren ikinci ülkesi konumuna getirilen Türkiye’de Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in aralıksız düşüşün belirli bir seviyede kalmasını olumlu karşılaması geleceğe yönelik endişeleri artırdı.

Related Posts

Spot piyasada elektrik fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 8,6 azalarak 2 milyar 107 milyon 279 bin 467 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 00.00 …

Bir ülke daha dijital para için düğme bastı

Pakistan, dijital para için pilot uygulama başlatmaya hazırlanıyor.

2016’da Burger King’de satılan menü fiyatları sosyal medyada gündem oldu

2016 yılındaki 4,95’lik menü fiyatı enflasyonun 10 yılda geldiği noktayı gösterdi

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Petrolde yatay seyir -9 Temmuz 2025

Petrol fiyatları güne yatay seyirde başladı. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 69,47 dolardan işlem görüyor.

Evde bakım yardımı ve sosyal destek ödemeleri arttı: Yeni tutarları bakan açıkladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayısındaki yeni düzenleme sonrasında Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.