ABD’nin 36 trilyon dolar borcu ne anlama geliyor ve kime ait?

ABD Ekonomisindeki Ulusal Borç Miktarı Endişe Yaratıyor

Amerika Birleşik Devletleri, dünyadaki en yüksek ulusal borç miktarına sahip ülke olma özelliğini sürdürüyor ve uzun vadeli mali istikrar konusunda endişeler giderek artıyor.

Al Jazeera’nın derlediği habere göre, ABD’de önemli bir kongre komitesi, Başkan Donald Trump‘ın bu hafta içinde Temsilciler Meclisi’nden geçebilecek yeni vergi indirimi tasarısını onayladı. Bu tasarı, 2017 vergi indirimlerini genişletmeyi ve ulusal borca 5 trilyon dolara kadar ekleme yapmayı hedefliyor. Ancak Cuma günü Moody’s’in ABD’nin kredi notunu düşürmesiyle endişeler daha da derinleşti.

ABD’nin Kamu Borcu Ne Kadar?

ABD’nin kamu borcu, hükümetin borç verenlere toplamda ne kadar parayı geri ödemesi gerektiğini ifade ediyor. Şu anda 36.2 trilyon dolar seviyesinde olan bu borç miktarı, ülkenin GSYH’nın %122’sini temsil ediyor ve her üç ayda bir yaklaşık 1 trilyon dolar artıyor.

2020’deki pandemi sürecinde borç/GSYH oranı %133’e ulaşan ABD, dünyanın en yüksek borç/GSYH oranına sahip ilk 10 ülkesi arasında yer alıyor.

Amerikan Merkez Bankası’nın yayımladığı grafik de ABD’nin 1970’lerden bu yana borcunun GSYH’ya oranını gösteriyor.

Borç Tavanı ve Sürekli Yükselmesi

Hükümetin harcamaları gelirlerini aştığında oluşan açık bütçe açığı olarak adlandırılır. Bu açığı kapatmak için hükümet daha fazla borçlanmak zorunda kalır ve Kongre’nin onayıyla belirlenen borç tavanı, hükümetin ne kadar borçlanabileceğini sınırlar. Kongre, tavanı yükseltmediği sürece hükümet daha fazla borçlanamaz.

Farklı ABD Başkanları Dönemlerinde Federal Açık

Federal açık, hükümetin bir yıl içinde harcadığından daha fazla para harcaması durumunu ifade eder. Örneğin, Trump döneminde 2020’de COVID-19 salgını sırasında iş kayıplarıyla vergi gelirleri düşerken hükümetin harcama yapması sonucunda açık hızla büyüdü. Eski Başkan Bill Clinton döneminde ise vergi artışları sayesinde federal bir fazla yaşanmıştı.

1960’tan bu yana ABD başkanlarının yönetimleri altındaki ekonomik durumu gösteren grafik aşağıdaki gibidir:

Related Posts

İran-İsrail savaşı dengeleri altüst etti! Akaryakıta çifte zam geliyor

İsrail’in 13 Haziran’da gece saatlerinde İran’ın başkenti Tahran başta olmak üzere Natanz’daki nükleer tesis, Tebriz, Loristan, İsfahan ve Kirmanşah’a saldırması nedeniyle 78 kişi hayatını kaybetti. İran ise İsrail’e misilleme saldırısı …

70 yıllık kozmetik devi finansal darboğazda: Yeniden iflas sürecine girdi

Türkiye’nin köklü kozmetik markalarından Hunca, yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle konkordato talebinde bulundu. 1957 yılında kurulan ve zamanla geniş ürün gamıyla uluslararası arenada da bilinir hale gelen şirket, ekonomik dalgalanmalar ve yüksek …

Motorin ve benzine peş peşe zamlar yolda!

Ortadoğu’da İran-İsrail hattında yükselen gerilim, petrol fiyatlarını sert şekilde yukarı çekti. Bu küresel gelişme Türkiye’deki pompa fiyatlarını da etkiledi. 17 Haziran’dan itibaren hem benzine hem motorine zam geliyor.

Tatilcilerin akın ettiği ilçe bayramı dolu dolu geçirdi

Yılın ilk döneminde beklentilerin altında kalan doluluk oranları, Kurban Bayramı tatilinin yaklaşmasıyla hızla yükseldi. Özellikle mayıs ayında yaşanan düşük talep, yerini haziran ayında güçlü bir artışa bıraktı. Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz …

Şili Merkez Bankası hedeflerinin üzerinde seyrediyor

Şili’de yıllık enflasyon oranı Mayıs 2025’te yüzde 4,4’e düşerek Nisan’daki yüzde 4,5 seviyesinden geriledi. Böylece ülkede enflasyon, Şili Merkez Bankası’nın yüzde 2 ile 4 arası hedef bandının üzerinde kalmayı 17. ayda da sürdürdü. Ulusal İstatistik …

Çevre kirletenlere son 5 ayda 1 milyar 140 milyon lira idari ceza uygulandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2025’in ilk 5 aylık periyodunda 19 bin 677 çevre denetimi gerçekleştirirken, denetimlerde Çevre Kanunu’na aykırı hareket eden tesis ve işletmelere 1 milyar 140 milyon lira idari para cezası uyguladı ve 169 işletmenin faaliyetinin durdurulması kararını verdi.