Bir daha asla sakız çiğnemeyeceksiniz

Sakız Çiğneyenler Her Yıl Binlerce Mikroplastik Tüketiyor!

Bir araştırmaya göre, sakız çiğneyenlerin her yıl çok sayıda mikroplastik tükettikleri ortaya çıktı. Bu mikroplastikler vücudumuza girdiğinde DNA’ya ve hücrelere zarar veriyor, gen yapısını bozuyor ve kanser riskini artırıyor.

Sakızda Yüksek Miktarlarda Mikroplastik Bulunuyor

Araştırmacılar, sakız çiğnemenin tükürüğe mikroplastik bıraktığını ve bunun sindirim sistemine sızarak geçtiğini belirtiyor. Sakızın içeriğinde bulunan kauçuk taban, tatlandırıcılar ve aroma vericiler mikroplastik salınımına neden oluyor. Sentetik ve doğal sakızların benzer miktarda mikroplastik saldırdığı belirlendi.

Yılda 30.000 Mikroplastik Tüküyoruz!

İnsanlar yalnızca sakızdan değil, diğer yiyeceklerden ve içeceklerden de yılda on binlerce mikroplastik tüketiyorlar. Araştırmacılar, sakızın çiğnendikten hemen sonra en fazla mikroplastiği saldığını belirtiyor.

Sakız tüketiminde mikroplastik alımını azaltmak için uzmanlar, tek bir sakızı daha uzun süre çiğnemeyi öneriyor. Yeni bir sakız atmaktansa aynı sakızı daha uzun süre kullanmanın daha az mikroplastik alımına yol açabileceğini belirtiyorlar.

Related Posts

Bilimsel araştırmalara göre bu aromatik bitki 30 dakikadan kısa sürede uykuya dalmanızı sağlıyor!

Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız çözüm ilaçlarda değil, fincanınızda olabilir. Bilim insanlarına göre, yaygın olarak bilinen bu aromatik bitki sadece sakinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uykuya geçiş süresini de ciddi oranda kısaltıyor.

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

Kene taşıyan hayvanlara dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde kene vakalarında artış yaşanıyor. Kene yapışması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle son bir ayda Sivas’ta biri bebek 4 kişi, Tokat’ta da bir bebek hayatını kaybetti.

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.