Bursa’da sağlık çalışanları iş bıraktı

Bursa Sağlık Çalışanları, İş Bıraktı

Bursa Tabip Odası (BTO), Genel Sağlık İş Sendikası Bursa Şubesi, HEKİM SEN Bursa Şubesi, Hekimler Birliği Sendikası Bursa Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası Bursa Şubesi (SES), Bursa Aile Hekimleri Derneği (BURSAHED) ile Birlik ve Dayanışma Sendikası’nın çağrısıyla Bursa İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen sağlık çalışanları basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bursa Aile Hekimleri Derneği Bursa Şube Başkanı Dr. Zeynep Özsevimli’nin okuduğu ortak açıklamada, hekimlerin yazdığı reçetelerin baskı altında olduğuna dikkat çekildi. Dr. Özsevimli, “Antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz. Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar? Soruyoruz! Yönetmelikle, Sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay ASM’ye başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun? Yine soruyoruz: Hastasının sağlığını korudu diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar?” şeklinde konuştu.

“Ey Sağlık Bakanlığı, 2025 bütçesinde de kaynakların yüzde 50’den fazlasını hastaneler ayırdığınızı gördük” diyerek eleştirilerini sürdüren Dr. Özsevimli, “Her bir kişinin yılda 12 defa doktora başvurmasıyla övündüğünüzü duyuyoruz. Para getiren tedavi edici hizmetleri sürekli öne çıkarttınız, hastaların gerekmediği durumlarda bile 3. Basamak hastanelere, özel hastanelere gitmelerini teşvik ediyorsunuz. Herkesin her istediği zaman, istediği hastaneye başvurmasının önünde hiçbir engel yokken, yılda 7 defadan fazla hastaneye başvuran hastalarımız için aile hekimliği çalışanlarından para kesmek hangi mantığa sığar? Sevk zincirinin gerektirdiği koşulları sağlamadan, gizli bir sevk sistemine zorluyorsunuz. Aile hekimliğini amacı dışındaki iş yükü ile işlemez hale getirmişken hastaların hastaneye başvurmasını nasıl ve niçin engellememizi bekliyorsunuz?” diye sordu.

Dr. Zeynep Özsevimli, yönetmelikle bir yandan 3 bin 500 nüfusa hizmet verilmesinin, çok sayıda poliklinik yapılması istenirken aynı zamanda kronik hastalıkları HYP sistemine girmemiz beklendiğini ifade eden, “Aile hekimleri zaten yıllardır bu hastalıkların takip ve tedavisini ulusal ve uluslararası rehberlere uygun olarak yapmaktadır. Sağlık Bakanlığının ülkemiz için gelecekte önemli bir sağlık sorunu ve yükü olacak bu hastalıkların takibini sadece bir yazılım sistemine 2-3 dk lık veri girişi olarak görmesi, toplum sağlığı için endişe vericidir. Soruyoruz; Hastalarımızın bilgilerini Aile Hekimliği Bilgi Sistemi dışında başka bir programa girmemizin mantığı nedir? Hastaya faydası olmayacak bu işlemi Bakanlık bizden neden istemektedir? Bakanlık bu verileri bilimsel makale yapıp birilerini doçent profesör yapmanın peşinde midir? Açıkça söylüyoruz; Hekimler veri toplama memuru değildir. Hastaların tıbbi takibini zaten yapıyoruz, gerekli tedavileri planlıyor, önerilerde bulunuyoruz. Hastalara faydası olmayacak veri girişlerini yapmamız için bizi zorlayamazsınız. Bu yönetmelik hekimleri ve hekimler üzerinden hemşire, ebe ve sağlık emekçilerinin tamamını yukarıda anlattığımız gibi hastaya faydası olmayan hizmetler ve kriterler üzerinden puanlamaktadır. Yetmiş puanın altında puanımız olursa sözleşmemizi feshedilmektedir. Bu şekilde hekimler puan toplayan bilgisayar oyun figürlerine dönüştürülmekte, işine son verme tehdidiyle meslek bağımsızlığı ve meslek onuru ayaklar altında alınmaktadır. Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği derhal geri çekilmelidir” dedi.

Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala da, sağlıkta çürüme ve çöküş olduğunu öne sürdü. Prof. Dr. Pala, sorunun kaynaklar olmadığını, kaynakların dağıtımındaki adaletsiz tercihler yer aldığını vurguladı.

Bursa Tabip Odası Başkanı Kadir Binbaş, “Vergide, sağlıkta her şeyde adalet istiyoruz. Adalet yoksa ekmek yoktur. Haklıyız, kazanacağız” dedi.

Related Posts

Tahran’ın doğusundan şiddetli patlama sesleri

İran ile İsrail’in karşılıklı saldırıları devam ederken Tahran’ın doğusundan şiddetli patlama sesleri duyuldu.İran’ın yarı resmi haber ajansı Tesnim, patlama seslerinin Tahran’ın doğusundaki Hakimiye ve Tahranpars semtlerinden geldiğini bildirdi …

CHP’li Özçağdaş’tan Bakan Tekin’e sordu: Devlet okullarında kaç temizlik personeli var?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında okullarda temizlik personeli ve hijyen sorununu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

İran’daki nükleer biliminin kilit ismiydi! İsrail’in saldırısında hayatını kaybetti

İsrail’in İran’a yönelik saldırısında 6 bilim insanının hayatını kaybettiği bildirildi. Bilim insanlarının yanı sıra İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri de dahil olmak üzere 20 üst düzey askeri yetkili yaşamını yitirdi.

ABD ve İsrail’in ikiyüzlü tavrı ortaya çıktı: Nükleer silahlara en çok hangi ülke para harcıyor?

ABD ile İran arasındaki nükleer müzakereler devam ederken İsrail ile artan gerginlik yerini sıcak çatışmaya bıraktı. İsrail, gece saatlerinde İran’ın nükleer ve askeri tesislerine saldırdı. Sivil yerleşim yerlerinin de etkilendiği saldırıda …

Madleen gemisindeki aktivistler havalimanına götürüldü: 2 Türk de aralarında

İsrail’in Madleen gemisinden alıkoyduğu 6 aktivist sınır dışı edilmek üzere havalimanına götürüldü. Türk vatandaşı Şuayb Ordu ve Türk asıllı Almanya vatandaşı Yasemin Acar da sınır dışı edilmek üzere havalimanına götürülen aktivistler arasında yer alıyor.

Trump’ın pantolonundaki detay sosyal medyayı karıştırdı

ABD Başkanı Donald Trump’ın son kamuya açık görüntüsünde pantolonunun arka kısmında dikkat çeken bir şişlik, sosyal medyada tartışmalara yol açtı.