Evi görmeden kapora yatıranlar dikkat: Dolandırıcılık vakaları çoğalıyor!

Tüketici Derneği lideri Mahmut Şahin, yaz aylarında gayrimenkul satış ve kiralamalarında yaşanan artışla birlikte dolandırıcılık olaylarının arttığını belirtti.

Şahin, bazı dolandırıcıların internetten alınan konut görüntülerini kullanarak sahte ilanlar verdiğini ve tüketicilerden evi görmeden kapora veya toplu kira bedeli talep ettiklerini dile getirdi.

BELGESİ OLMAYAN KİŞİLERE DİKKAT!

Konut kiralamalarındaki yükselişin dolandırıcılara fırsat sunduğunu belirten Şahin, tüketicilerden evi görmeden para göndermemeleri konusunda uyardı.

Şahin, konut işlemlerinin Ticaret Bakanlığı yetki belgesi olan kişilerle yapılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

Artık satış ve kiralama yetkisi tamamen Ticaret Bakanlığı tarafından veriliyor. Sertifika ve belge sahibi kişilerle yapılan işlemler güvenlidir. Aksi takdirde dolandırılma riski yüksektir. Sosyal medyadan kapora talep edenlere itibar etmeyin. Bu dolandırıcılığa neden olabilir ve paranızı geri alamazsınız.

Dolandırıcıları sosyal medyada yakalamak zordur. Kiralama veya satın alma sürecinde muhatabınızın belge durumunu kontrol etmek için Ticaret Bakanlığı Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama (TTBS) sistemini kullanın. Kişinin kim olduğunu ve belgesinin olup olmadığını öğrenin. Böylece kapora verirken güvende olursunuz. Eğer belge yoksa, muhtemelen dolandırılmaya çalışılıyorsunuzdur. Aksi takdirde büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz” dedi.

YETKİ BELGESİ MUTLAKA SORULMALI

Şahin, kiralamadan veya satın almadan önce mekanın dikkatlice araştırılması gerektiğini ve aracı kişinin yetkili olup olmadığının da önemli olduğunu vurgulayarak, önemli miktarlarda ödeme yapılacağı zaman şu noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti:

Kiralamak veya satın almak istediğiniz yerde kapıyı açan kişiye, ‘Yetkili misiniz, yoksa sahibi misiniz?’ diye sormaktan çekinmeyin. Vereceğiniz para büyük bir meblağdır. ‘Sizin yetkiniz var mı, kartınızı veya yetki belgenizi görebilir miyim? İşletmenizi ziyaret edebilir miyim?’ gibi sorular sormakta sakınca yoktur.

Bu soruları sormazsanız, ileride sorun yaşayabilirsiniz. Belgesiz satıcılar piyasada çokça bulunmaktadır. Belge sahipleri belgelerini kolaylıkla gösterebilirler. Sosyal medya üzerinden kapora dolandırıcılığına karşı dikkatli olun, uzak durun ve mutlaka yetki belgesini talep edin. Eğer belge göstermiyorlarsa, uzaklaşın” dedi.

Related Posts

İran-İsrail savaşı dengeleri altüst etti! Akaryakıta çifte zam geliyor

İsrail’in 13 Haziran’da gece saatlerinde İran’ın başkenti Tahran başta olmak üzere Natanz’daki nükleer tesis, Tebriz, Loristan, İsfahan ve Kirmanşah’a saldırması nedeniyle 78 kişi hayatını kaybetti. İran ise İsrail’e misilleme saldırısı …

70 yıllık kozmetik devi finansal darboğazda: Yeniden iflas sürecine girdi

Türkiye’nin köklü kozmetik markalarından Hunca, yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle konkordato talebinde bulundu. 1957 yılında kurulan ve zamanla geniş ürün gamıyla uluslararası arenada da bilinir hale gelen şirket, ekonomik dalgalanmalar ve yüksek …

Motorin ve benzine peş peşe zamlar yolda!

Ortadoğu’da İran-İsrail hattında yükselen gerilim, petrol fiyatlarını sert şekilde yukarı çekti. Bu küresel gelişme Türkiye’deki pompa fiyatlarını da etkiledi. 17 Haziran’dan itibaren hem benzine hem motorine zam geliyor.

Tatilcilerin akın ettiği ilçe bayramı dolu dolu geçirdi

Yılın ilk döneminde beklentilerin altında kalan doluluk oranları, Kurban Bayramı tatilinin yaklaşmasıyla hızla yükseldi. Özellikle mayıs ayında yaşanan düşük talep, yerini haziran ayında güçlü bir artışa bıraktı. Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz …

Şili Merkez Bankası hedeflerinin üzerinde seyrediyor

Şili’de yıllık enflasyon oranı Mayıs 2025’te yüzde 4,4’e düşerek Nisan’daki yüzde 4,5 seviyesinden geriledi. Böylece ülkede enflasyon, Şili Merkez Bankası’nın yüzde 2 ile 4 arası hedef bandının üzerinde kalmayı 17. ayda da sürdürdü. Ulusal İstatistik …

Çevre kirletenlere son 5 ayda 1 milyar 140 milyon lira idari ceza uygulandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2025’in ilk 5 aylık periyodunda 19 bin 677 çevre denetimi gerçekleştirirken, denetimlerde Çevre Kanunu’na aykırı hareket eden tesis ve işletmelere 1 milyar 140 milyon lira idari para cezası uyguladı ve 169 işletmenin faaliyetinin durdurulması kararını verdi.