İşten ayrılanlar dikkat: Tazminatınızı faiziyle geri alabilirsiniz

Kıdem Tazminatı Hakları Nasıl Kullanılır?

Kıdem tazminatı, çalışanların yıllarca süren emeklerinin karşılığı olarak yasal hakları arasında bulunmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen şartları sağlayan çalışanlar, iş akitlerini sonlandırarak kıdem tazminatı talep edebilirler. Ancak son zamanlarda bazı işverenlerin bu hakları ödeme konusunda sıkıntılar yaşandığına dair şikayetler artmaktadır.

Dünya gazetesi köşe yazarı Özgür Erdursun’un aktardığına göre, sigortalı olarak çalışanlar, 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinin 1. fıkrasının 5. bendine uygun olarak prim gün sayılarını tamamlayarak SGK’dan alacakları “Kıdem Tazminatına Esas Yazı” ile işverenden kıdem tazminatı talep edebilirler.

Erdursun, bu hakkın tarih bazında farklı şartlarla kazanılabileceğini vurguladı: 

  • – 8 Eylül 1999’a kadar sigortalı olanlar için 3600 gün,
  • – 9 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 arası sigortalı olanlar için 4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık ya da 7000 gün,
  • – 1 Mayıs 2008 sonrasında sigortalı olanlar için ise her yıl artan prim günleri şartı bulunmaktadır.

Örneğin, 2009’da sigortalı olan bir kişinin en az 4700 gün, 2015’te sigortalı olan bir kişinin ise 5300 gün prim sahibi olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan çalışanlar, yaş şartı dışındaki emeklilik koşullarını karşıladıkları takdirde kıdem tazminatını almaya hak kazanırlar.

İşveren Kıdem Tazminatını Ödemezse Ne Yapılmalı?

Erdursun’un belirttiğine göre, işverenin kıdem tazminatını ödemezse, çalışanlar şu adımları izlemelidir:

  1. Noter aracılığıyla ihtarname göndermek,
  2. Arabulucuya başvurmak,
  3. Gerekirse iş mahkemesinde dava açmak.

Mahkeme kararı ile birlikte, tazminatlar en yüksek banka faizi uygulanarak ödenir. 30 Haziran 2025 tarihine kadar geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ise 46.655,43 TL olarak belirlenmiştir. Çalışanlar, yasal yollarla haklarını arayarak bu tutarı faiziyle birlikte alabilirler.

Related Posts

Kamu işçileri adım adım greve yürürken AKP iktidarı dilinin altındaki baklayı çıkardı: Adım adım ‘hakeme’

Yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayan kamu sözleşmesinde geçen hafta iktidardan yeni teklif gelmedi. Türk-İş yeni eylem kararları almaya hazırlanırken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın “hakeme” işaret etmesi dikkat çekti.

TESK Başkanı Palandöken’den zamlara tepki: Ekonomiye zarar getirecek

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, doğalgaz başta olmak üzere son günlerde yapılan bazı zamların enflasyonun yükselmesine yol açacağını belirterek “Bu zamlar ekonomideki düzelme yerine zarar getirecek. Zamlardan kaçınmak lazım. Zam çare değil” dedi.

Bu hafta yatırım araçları: Borsa yükseldi, altın ve euro arttı, dolar geriledi

BIST 100 endeksi haftayı güçlü artışla kapattı. Altın ve euro değer kazanırken, dolar düşüş gösterdi. Yatırım fonlarında en yüksek getiri hisse senedi fonlarından geldi.

Arındırılmış enflasyon açıklandı: Yüzde 2,04!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı haziran ayına ilişkin mevsim etkisinden arındırılmış tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini yayımladı. Buna göre, haziranda genel TÜFE bir önceki aya göre yüzde 2,04 oranında artış gösterdi. Alt …

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Rusya’da ekonomik çatlak büyüyor: Uyarılar sertleşiyor

Moskova’da ekonomik tabloya dair açıklamalar Kremlin’in resmi çizgisiyle ters düşmeye başladı. Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın Başkanı German Gref, 2026’da ülke ekonomisinin ciddi baskılarla karşı karşıya kalacağını söyledi. Gref, RBC …