Kriz kapıda: Çatal bıçaktan tencereye büyük zam yolda!

Paslanmaz Çelik Sektöründe Anti Damping Soruşturması: Ağustos ve Eylül Karar Ayları Olabilir

Türkiye’de paslanmaz çelik sektörü, 5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşırken, sektörü doğrudan etkileyen en önemli konulardan biri anti damping soruşturması oldu. Özellikle soğuk haddelenmiş yassı paslanmaz çelik ürünlerine odaklanan soruşturmanın, sadece üreticileri değil; mutfak araç gereçlerinden beyaz eşyaya, otomotivden makine imalatına kadar geniş bir yelpazedeki sektörleri de olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Ağustos veya Eylül Ayı Karar Ayları Olabilir

Paslanmaz Sanayici ve İş İnsanları Derneği (PASİD) Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Küçükemre, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen anti damping sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çin ve Endonezya’dan gelen ürünleri kapsayan soruşturmanın yerinde denetim aşamasına geçtiğini açıklayan Küçükemre, “İlgili firmalar Türkiye’ye bilgi desteği sağladı, bakanlığımızın performansına göre ağustos ya da eylül ayında karar açıklanabilir” dedi.

Sektör Durumdan Ağır Etkilenebilir

Olası olumsuz bir kararın sektöre ağır bir fatura çıkarabileceğini vurgulayan Küçükemre, “Fiyat artışları kaçınılmaz olur. Bunun sonucunda hem iç piyasada maliyetler artar hem de ihracat gücümüz zayıflar. Birçok sektörde üretim azalır, istihdam kayıpları yaşanabilir” uyarısında bulundu.

Türkiye Yılda 2 Milyar Dolarlık İthalat Yapıyor: Üretim Tesisi Yok

Türkiye’de paslanmaz çelikte ergitme formunda üretim bulunmadığını ve yıllık yaklaşık 2 milyar dolarlık ithalat yapıldığını hatırlatan Küçükemre, entegre üretim tesisleri için tüm altyapının hazır olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin Avrupa başta olmak üzere 2 milyon tonluk dev ihracat potansiyelinin ortasında konumlandığını belirten Küçükemre, bu yatırımın hem iç tüketimi karşılayacağını hem de ihracat gücünü katlayacağını söyledi.

Verginin Yüzde 8’den Yüzde 12’ye Çıkarılması

Soruşturma sürecinin yanı sıra sektörü etkileyen diğer faktörler arasında yükselen gümrük vergisi de öne çıkıyor. Yüzde 8 olan verginin ani bir kararla yüzde 12’ye çıkarıldığını belirten Küçükemre, bu uygulamanın sektördeki firmaların rekabet gücünü düşürdüğünü, fiyatları artırdığını ve dış pazarlarda dezavantaj oluşturduğunu kaydetti.

Çinli Firma Türkiye’de Tesis Kuruyor

2024’ün ilk yarısında istikrarlı bir fiyat dengesi yakalansa da yılın ikinci yarısında fiyatlardaki düşüşün firmaların kârlılığını erittiğini aktaran Küçükemre, özellikle son beş yılda sektörün yüksek ithalat oranlarına rağmen düşük kârlarla mücadele ettiğini belirtti. Sektörde üretim kapasitesini artıracak yerli yatırımlara dikkat çeken Küçükemre, Çinli Yongjin Technology Group’un Yalova’da 257 milyon dolarlık yatırımla bir tesis kuracağını, bu yatırımın sektördeki fırsatlara işaret ettiğini vurguladı.

Related Posts

İran-İsrail savaşı dengeleri altüst etti! Akaryakıta çifte zam geliyor

İsrail’in 13 Haziran’da gece saatlerinde İran’ın başkenti Tahran başta olmak üzere Natanz’daki nükleer tesis, Tebriz, Loristan, İsfahan ve Kirmanşah’a saldırması nedeniyle 78 kişi hayatını kaybetti. İran ise İsrail’e misilleme saldırısı …

70 yıllık kozmetik devi finansal darboğazda: Yeniden iflas sürecine girdi

Türkiye’nin köklü kozmetik markalarından Hunca, yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle konkordato talebinde bulundu. 1957 yılında kurulan ve zamanla geniş ürün gamıyla uluslararası arenada da bilinir hale gelen şirket, ekonomik dalgalanmalar ve yüksek …

Motorin ve benzine peş peşe zamlar yolda!

Ortadoğu’da İran-İsrail hattında yükselen gerilim, petrol fiyatlarını sert şekilde yukarı çekti. Bu küresel gelişme Türkiye’deki pompa fiyatlarını da etkiledi. 17 Haziran’dan itibaren hem benzine hem motorine zam geliyor.

Tatilcilerin akın ettiği ilçe bayramı dolu dolu geçirdi

Yılın ilk döneminde beklentilerin altında kalan doluluk oranları, Kurban Bayramı tatilinin yaklaşmasıyla hızla yükseldi. Özellikle mayıs ayında yaşanan düşük talep, yerini haziran ayında güçlü bir artışa bıraktı. Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz …

Şili Merkez Bankası hedeflerinin üzerinde seyrediyor

Şili’de yıllık enflasyon oranı Mayıs 2025’te yüzde 4,4’e düşerek Nisan’daki yüzde 4,5 seviyesinden geriledi. Böylece ülkede enflasyon, Şili Merkez Bankası’nın yüzde 2 ile 4 arası hedef bandının üzerinde kalmayı 17. ayda da sürdürdü. Ulusal İstatistik …

Çevre kirletenlere son 5 ayda 1 milyar 140 milyon lira idari ceza uygulandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2025’in ilk 5 aylık periyodunda 19 bin 677 çevre denetimi gerçekleştirirken, denetimlerde Çevre Kanunu’na aykırı hareket eden tesis ve işletmelere 1 milyar 140 milyon lira idari para cezası uyguladı ve 169 işletmenin faaliyetinin durdurulması kararını verdi.