Turizm İşletmeleri Belgesi Zorunluluğu Turizm Sektörünü Vurdu
2021 yılında yürürlüğe giren yasal düzenleme ile tüm konaklama tesislerine turizm işletme belgesi alma zorunluluğu getirildi. Ancak bu yeni düzenleme, sektörde ciddi sıkıntılara yol açtı.
Belediyeden ruhsat almış olmalarına rağmen Bakanlık onayı olmayan tesisler mühürlenmeye başladı. Bunun sebebi ise belge alma sürecinin, Bakanlık personel yetersizliği nedeniyle tıkanmış olması.
Yüzlerce otel, denetim sırası beklerken sezonu kaçırdı. Uluslararası Yatırım Uzmanı ve Avukat Abide Gülel Saral, “Her kapalı otel, istihdam ve döviz kaybı demek. Turizmin ekonomik krizi hafifletme umudu tamamen çöktü” şeklinde konuştu.
Anayasa Mahkemesi, 17 Ekim 2024’te belge zorunluluğunu iptal ederek Bakanlığa yasayı düzenlemesi için 9 ay süre tanıdı. Ancak bu süreçte mühürlemeler durdurulmadı, aksine hızlandı.
Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Onursal Kurucu Başkanı Serdar Karcılıoğlu, “Bu kriz, masa başında alınan beceriksiz kararların sonucu. 4 bin otelden sadece 200’ü belge alabilir. Geri kalanlar ya kaçak açılacak ya da kapalı kalacak. Bakanlık ‘çalışıyoruz’ diyor, ama sezon şimdiden kaybedildi” diyerek tepkisini dile getirdi.
Mühürlenen otellerin konuklarına yasal olarak para iadesi yapma zorunluluğu bulunmuyor. Turizm işletme belgesi olmayan oteller, acente platformlarında yer almıyor. Acentelerle yapılan rezervasyonlarda, müşterinin eşdeğer bir tesise yerleştirilmesi gerekiyor. Ancak otelin kendi sitesi veya çağrı merkezi üzerinden rezervasyon yapanların, otelin belge geçerliliğini yazılı olarak teyit etmesi şart.