Mansur Yavaş AKP ve MHP oyları ile başkan seçildi

31 Mart 2024 yerel seçimleri sonrasında Marmara Belediyeler Birliği ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin ardından Tarihi Kentler Birliği’nin yönetimi de AKP’den CHP’ye geçti.

İstanbul’da gerçekleştirilen 2024 yılı 1. olağan meclis toplantısında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Tarihi Kentler Birliği’nin yeni başkanı oldu.

Meclis oturumuna birliğin başkanlığını sürdüren AKP’li Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör katılmadı.

Güngör’ün toplantıya çocukları üniversite sınavına girdiği için katılmadığı açıklandı.

YAVAŞ VE ÖNTÜRK ADAY GÖSTERİLDİ, İLK KEZ GİZLİ OYLAMA YAPILDI

Oturumda, birliğin CHP’li üyeleri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı, başkan adayı olarak gösterdi. AKP’li üyelerin adayı da Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk oldu.

Önceki dönemde tek adayla seçime gidildiği ve rekabet olmadığı için açık oylama yapılıyordu. Bu seçimde iki aday olduğu için tüzük gereği ilk kez gizli oylama yapıldı.

Gizli oylama ile birlik başkanı, meclis başkan vekilleri, encümen üyeleri seçildi.

ÇOK SAYIDA AKP’Lİ VE MHP’Lİ YAVAŞ’A OY VERDİ

Yavaş, CHP’nin 424 delegesinin bulunduğu seçimde 495 oy aldı. 426 delegesi olan AKP ve MHP’nin adayı Mehmet Öntürk ise 221 oyda kaldı. Sonuçlara göre çok sayıda AKP ve MHP’li üyenin Mansur Yavaş’a oy verdiği ortaya çıktı.

“KÜLTÜRÜMÜZÜ KORUYOR GELECEK KUŞAKLARA AKTARIYORUZ”

Birlik başkanlığına aday gösterilen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş oy verme işlemleri sırasında yaptığı açıklamada “Tarihi Kentler Birliği’ne Beypazarı Belediye Başkanıyken kurucu üye olmuştum 2000 yılında. 2000 yılından 2019 yılına kadar çok güzel çalışmalar yapıldı. Yine 2019’da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumuzda da yaptığımız çalışmalar birkaç tane ödül aldı. Tarihin, kültürün korunması bizim atalarımıza karşı en büyük borcumuzdur. Geleceğe bunların uzanması lazım ve bunun da sonuçlarını ben hem Beypazarı’nda gördüm. Ankara’da da göreceğiz. Hem kültürümüzü koruyoruz, hem gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Bir yandan da turizm ve istihdam sağlıyor” dedi.

CHP’NİN YERİNDE OLSAM ADAY BİLE ÇIKARTMAZDIM”

AKP’nin adayı Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk de Hatay’ı sarsan 6 Şubat depremini hatırlatarak “Hatay kadim bir şehir. Medeniyetler şehri, tarih şehri. Bildiğiniz gibi Roma döneminde dünyanın üçüncü büyük ülkesi. Böyle bir tarih olunca da böyle bir görev için aday olduk. İnşallah Hatay’ımızla beraber ülkemizdeki tüm tarihi eserleri ayağa kaldırmak için bu ülke içinde hem de uluslararası platformda gayret göstereceğiz. Bu işin biraz siyasetin dışında olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü tarih, kültür, medeniyetler şehri olan bir şehir yerler bir olmuş. Ben Cumhuriyet Halk Partisi’nin yerinde olsaydım bu konuda hassas davranır, aday bile çıkartmazdım. Çünkü bu siyaset üstü bir konu. Ama maalesef işi siyasete döküyorlar. Hayırlısı olsun. Neticeyi bekliyoruz” diye konuştu.

İMAMOĞLU DESTEK VERDİ, OY KULLANDI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da meclis toplantısına katılarak oy kullandı.

İmamoğlu oyu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada “Hayırlı olsun. Mansur Yavaş başkanımız ve değerli heyeti Tarihi Kentler Birliği’nde iz bırakacağına eminim. İnşallah güzel bir dönem olur. Mansur Yavaş Başkanımıza ve heyetine şimdiden başarılar dilerim” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx