Neden rüya görüyoruz?

Rüya Görmek Neden Önemli?

Harvard Üniversitesi’nde çalışan ve Uyku Komitesi yazarı olan rüya araştırmacısı Deirdre Barrett’a göre, rüya psikologlarının rüya görmenin amacı hakkında farklı görüşleri bulunmaktadır.

Avusturyalı sinirbilimci ve psikoanalizin kurucusu Sigmund Freud, rüyaların ruhumuzdaki çözümlenmemiş çatışmalara dair ipuçları sunduğunu savunurken, bu görüşe katılmayanlar ise Freud’un rüya yorumlarının cinselliğe odaklandığını ve doğrulanması güç olduğunu iddia etmişlerdir.

Tehlikeleri Canlandırmak ve Anlamak İçin

Freud’un görüşünden bu yana rüya araştırmaları yapan bilim insanları, farklı alternatif açıklamalar sunmaktadır. Finli sinirbilimci ve psikolog Antti Revonsuo’nun tehdit canlandırma kuramına göre, beyinlerimiz rüya görmek suretiyle tehlikeli durumları simüle eder ve bu durumlarla başa çıkabilmek için gereken becerileri pratiğe döker; adeta sanal gerçeklik eğitimi alırız.

  • 2005 yılında yapılan bir araştırma, savaş ve travma mağduru çocukların rüyalarının tehditlerle dolu olduğunu ve bu durumun çocukların tehlikelerle nasıl başa çıkacaklarını pratik ettiklerini göstermektedir.
  • 2008 yılında yapılan bir çalışma, gerçek hayatta daha fazla tehditle karşılaşmalarına rağmen Güney Afrika’daki kişilerin tehdit içeren rüyalar görmediğini ortaya koymuştur.

Bazı araştırmacılar ise rüyaların sadece bellek pekiştirmenin bir yan ürünü olduğunu savunmaktadır. Rüya görmenin duygu düzenleme kuramına göre ise rüyalar, duyguları işleyip yönetmemize yardımcı olabilir ve duygusal sıkıntıları güçlüğe dönüştürebilir.

Beyin görüntüleme çalışmaları da rüyaların duygusal sıkıntıları hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Korkuyla ilişkili rüyaların beyin üzerinde olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir.

Rüyaların gün içinde bizi zorlayan problemleri çözmemize yardımcı olduğunu düşünen araştırmacılar, tarihte pek çok ünlü kişinin rüyalarının yaratıcılığına katkı sağladığını belirtmektedir.

Related Posts

Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışması Çekya’da düzenlenecek

3-5 Temmuz tarihlerinde Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağı, Çekya’da gerçekleştirilecek.

Apple dan şeker hastalarına müjde

Teknoloji devi Apple, akıllı saatlerine entegre edeceği invaziv olmayan kan şekeri ölçüm özelliğiyle sağlık teknolojilerinde yeni bir dönemin kapılarını aralamaya hazırlanıyor. Analist Jeff Pu’nun son raporlarına göre, bu devrim niteliğindeki özellik …

Uçan su taksilerle geleceğe yolculuk! Çevreci ulaşımın yeni yüzü

Uçan su taksileri, şehirlerdeki ulaşım sorunlarına yenilikçi bir çözüm sunarak bilim dünyasının ve ulaşım uzmanlarının dikkatini çekti. Elektrikle çalışan, su üzerinde birkaç metre yükselerek ilerleyen bu araçlar, trafik karmaşasını ortadan …

İrem Su Kocaoğlan Avrupa arenasına çıkacak

Modern Pentatlon Milli Takımı’na seçilen Malatyalı sporcu İrem Su Kocaoğlan, İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenecek U-17 Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil edecek.

Niğde’de Yaz Spor Okulları kayıtları sürüyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen Yaz Spor Okulları için Niğde’de kayıt süreci devam ediyor.

Kuantum sıçraması! Google’ın beş yıllık devrim planı

Google, kuantum bilişim alanında çığır açan bir öngörüyle gündemde: Şirketin kuantum teknolojileri lideri Hartmut Neven, kuantum bilgisayarların beş yıl içinde gerçek dünya uygulamalarında işlevsel hale gelebileceğini açıkladı. Bu iddia, bilim …