Saymakla bitmeyecek deyip eğitimin acı halini açıkladı: Artık yama tutmuyor

“`html

Eğitim-Sen’den Eğitimin Sorunlarına Dikkat Çekilen Basın Toplantısı

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın Birinci Yarıyılına ilişkin durumu ele alan bir basın toplantısı düzenledi. İlgili raporu açıklayan Irmak, eğitim sektöründe okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar birçok sorunun var olduğunu vurguladı.

“Problemler Artık Kapatılamaz Hale Geldi”

Basın toplantısında, iktidarın eğitim politikalarını eleştiren Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, eğitimdeki sorunların geçmişten bu yana birikerek bugün ciddi bir hal aldığını ifade etti. “Eğitimde ticarileşme ve ideolojik eğilimler, eğitim sisteminin geleceğini tehdit ediyor” dedi.

Eğitimde Yaşanan Sorunlar

Kemal Irmak, 2024-2025 eğitim öğretim yılının başında, geçmişte olduğu gibi okulların fiziksel altyapı sorunlarının çözüme kavuşturulmadığını, kalabalık sınıfların ve ikili eğitim sisteminin yeni sorunlar yarattığını ifade etti. Deprem bölgelerinde okul binalarının yenilanmasının yetersizliğine de dikkat çekti.

Taşımalı Eğitimde Kesinti

Bu yıl başında ‘tasarruf tedbirleri’ çerçevesinde, taşımalı eğitimden faydalanan öğrencilerin %30’unun eğitim kapsamından çıkarıldığına ve bazı bölgelerde servislerin tamamen kaldırıldığına işaret etti.

“Eğitimde İş Güvencesiz Sorunlar”

2024-2025 eğitim öğretim yılı için 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması gerçekleştirildi ancak mülakat sisteminin devam etmesi, torpil iddialarını doğurdu. Ücretli öğretmenler ise asgari ücretten bile düşük maaşlarla çalışmaya devam ediyor ve sosyal haklardan mahrum kalıyorlar.

Eğitim Dışında Kalan Çocuklar

Eğitim Reformu Girişimi’nin verilerine göre, 2023-2024 eğitim döneminde eğitim dışında kalan çocuk sayısı 612 bin 814 olarak tespit edildi. Bu rakamın içinde 200 bine yakın çocuğun zorunlu eğitimin dışında olduğu, özellikle orta öğretimde okuldan ayrılma oranının %74’ü bulduğu belirtiliyor.

İş Cinayetlerinde Çocuklar da Varlığını Sürdürüyor

İSİG Meclisi’nin raporuna göre, 2023 Eylül – 2024 Ağustos döneminde en az 66 çocuk iş kazaları sonucu hayatını kaybetti. Özellikle tarım sektöründe çalışan çocuklar, bu sürecin en baştragik örneklerini oluşturdu.

Cinsiyet Eşitsizliği ve Eğitim

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2024 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu, Türkiye’nin eğitim ve sağlık gibi alanlarda cinsiyet eşitliği sıralamasında gerilediğini gösteriyor. Bu durum, eğitim sisteminin içinde bulunduğu zorlukların yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitsizliğini de gözler önüne seriyor.

Laiklik, Bilim ve Kamu Eğitimi Sorunları

2024-2025 eğitim yılında, eğitimde dinselleşme uygulamalarının arttığı gözlemlendi. Millî Eğitim Bakanlığı’nın çeşitli dini vakıflarla işbirliği yaptığı ve bunun eğitim sisteminin laik, bilimsel yapısını tehdit ettiği bildirildi.

Eğitim Masraflarındaki Artışlar

2024-2025 eğitim öğretim yılında, bir öğrenci çantasının maliyeti sınıf seviyesine bağlı olarak değişmekte ve ilkokul öğrencileri için 3 bin TL ile 5 bin TL arasında, ortaokul ve lise öğrencileri için bu rakamın 6 bin TL’yi aştığı görülmektedir. Teknolojik ihtiyaçlarla birlikte ise, eğitim masrafları 10 bin TL’yi geçiyor.

Yeni Müfredat ve Eğitimde Değişiklikler

‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adı altında yeni müfredat, özellikle bilimsel gerçeklerden uzak ideolojik içeriklerle dolu olması sebebiyle, öğrencilerin öğrenme süreçlerini olumsuz etkileyebilecek değişiklikler içermektedir.

MESEM Uygulaması ve Çocuk İşçilik Sorunu

Çocukları ucuz iş gücü olarak kullanan MESEM uygulaması, şu ana kadar 12 çocuğun iş cinayeti sonucunda hayatını kaybetmesine neden oldu. Bu durum, MESEM programının gözden geçirilmesi ve çalışan çocukların korunması gerekliliğini ortaya koydu.

Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerin sosyal sorunlarına yönelik etkili çözümler üretmemiş ve öğretmenler arasında ayrımcılığı artırmıştır. Bu kanunun, öğretmenlerin kariyerlerini etkileyen ciddi sonuçları vardır ve eğitimdeki eşitsizlikleri derinleştirmiştir.

“`

Related Posts

İsrail’den Tahran’a hava saldırısı: Birçok noktada patlamalar yaşandı

İsrail, Tahran’a hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonrası birçok noktada patlamalar yaşandı.

Tahran’ın doğusundan şiddetli patlama sesleri

İran ile İsrail’in karşılıklı saldırıları devam ederken Tahran’ın doğusundan şiddetli patlama sesleri duyuldu.İran’ın yarı resmi haber ajansı Tesnim, patlama seslerinin Tahran’ın doğusundaki Hakimiye ve Tahranpars semtlerinden geldiğini bildirdi …

CHP’li Özçağdaş’tan Bakan Tekin’e sordu: Devlet okullarında kaç temizlik personeli var?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında okullarda temizlik personeli ve hijyen sorununu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

İran’daki nükleer biliminin kilit ismiydi! İsrail’in saldırısında hayatını kaybetti

İsrail’in İran’a yönelik saldırısında 6 bilim insanının hayatını kaybettiği bildirildi. Bilim insanlarının yanı sıra İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri de dahil olmak üzere 20 üst düzey askeri yetkili yaşamını yitirdi.

ABD ve İsrail’in ikiyüzlü tavrı ortaya çıktı: Nükleer silahlara en çok hangi ülke para harcıyor?

ABD ile İran arasındaki nükleer müzakereler devam ederken İsrail ile artan gerginlik yerini sıcak çatışmaya bıraktı. İsrail, gece saatlerinde İran’ın nükleer ve askeri tesislerine saldırdı. Sivil yerleşim yerlerinin de etkilendiği saldırıda …

Madleen gemisindeki aktivistler havalimanına götürüldü: 2 Türk de aralarında

İsrail’in Madleen gemisinden alıkoyduğu 6 aktivist sınır dışı edilmek üzere havalimanına götürüldü. Türk vatandaşı Şuayb Ordu ve Türk asıllı Almanya vatandaşı Yasemin Acar da sınır dışı edilmek üzere havalimanına götürülen aktivistler arasında yer alıyor.