SGK’dan yemek kartlarıyla ilgili düzenleme: İşçi ve işvereni nasıl etkileyecek?

SGK Priminden Yemek Kartları Tamamen Muaf!

31 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan SGK 2024/17 sayılı genelgeye göre, yemek kartları SGK priminden tamamen muaf tutuldu.

Bu düzenleme ile yemek kartları, kullanım alanlarında bir değişiklik olmaksızın prim yükümlülüğünden tamamen muaf hale gelirken, sadece nakit yardımlar ve her yerde geçerli kartlarla yapılan yemek yardımlarına 2025 yılında 158 liraya kadar istisna uygulanacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Pluxee Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Koray Bozkurt, SGK tarafından yayınlanan son genelgeyle çalışanlarına yemek kartıyla ayni yardım yapmak isteyen işverenlerin artık prim ödemeyeceğinin kesinleştiğini belirterek, “Danıştay tarafından iptal edilen SGK’nın 2022 tarihli genelgesindeki ayni yemek yardımlarından prim alınmasından yeni genelgeyle vazgeçildi” değerlendirmesinde bulundu.

‘YEMEK YARDIMLARININ ARTMASINDA TEŞVİK OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ’

Bu genelgeyle yerleşik uygulamaya dönüş yapıldığını aktaran Bozkurt, “Bu durumun kesinleşmesinin de çalışanlara yapılan yemek yardımlarının artmasında önemli teşvik olacağını düşünüyoruz. Örneğin, 2025 yılında çalışanına günlük 300 lira tutarında yemek desteğini nakit yerine yemek kartı bakiyesi olarak veren 100 çalışanlı bir firma, 264 lira gelir vergisi istisnasının yanı sıra sınırsız SGK prim istisnası ve yüzde 10 indirilebilir KDV avantajıyla yıllık 3,52 milyon lira tutarında tasarruf sağlayabilir hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.

81 İLDE BİNLERCE İŞLETMEDE KULLANILIYOR

Yemek kartlarının hem işveren hem de kamu için avantajının arttığını vurgulayan Bozkurt, yemek kartlarının 81 ilde binlerce küçük işletmede kullanıldığını ve bu işletmelerde ciddi iş hacmi yarattığını dile getirdi.

Ayrıca tüm ödeme süreçleri dijital olduğundan dolayı yemek kartlarının kamu için şeffaf ve geriye dönük, kontrol edilebilir bir sistem sunduğuna işaret eden Bozkurt, “Bu sistem sayesinde Pluxee, KDV’yi işverenden peşinen tahsil edip kullanıcının restoranda harcamasını beklemeden devlete ödüyor. Böylece hem işveren hem de kamu nezdinde nakde göre çok daha avantajlı seçenek oluyor” değerlendirmesini yaptı.

Related Posts

Kamu işçileri adım adım greve yürürken AKP iktidarı dilinin altındaki baklayı çıkardı: Adım adım ‘hakeme’

Yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayan kamu sözleşmesinde geçen hafta iktidardan yeni teklif gelmedi. Türk-İş yeni eylem kararları almaya hazırlanırken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın “hakeme” işaret etmesi dikkat çekti.

TESK Başkanı Palandöken’den zamlara tepki: Ekonomiye zarar getirecek

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, doğalgaz başta olmak üzere son günlerde yapılan bazı zamların enflasyonun yükselmesine yol açacağını belirterek “Bu zamlar ekonomideki düzelme yerine zarar getirecek. Zamlardan kaçınmak lazım. Zam çare değil” dedi.

Bu hafta yatırım araçları: Borsa yükseldi, altın ve euro arttı, dolar geriledi

BIST 100 endeksi haftayı güçlü artışla kapattı. Altın ve euro değer kazanırken, dolar düşüş gösterdi. Yatırım fonlarında en yüksek getiri hisse senedi fonlarından geldi.

Arındırılmış enflasyon açıklandı: Yüzde 2,04!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı haziran ayına ilişkin mevsim etkisinden arındırılmış tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini yayımladı. Buna göre, haziranda genel TÜFE bir önceki aya göre yüzde 2,04 oranında artış gösterdi. Alt …

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Rusya’da ekonomik çatlak büyüyor: Uyarılar sertleşiyor

Moskova’da ekonomik tabloya dair açıklamalar Kremlin’in resmi çizgisiyle ters düşmeye başladı. Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın Başkanı German Gref, 2026’da ülke ekonomisinin ciddi baskılarla karşı karşıya kalacağını söyledi. Gref, RBC …