Tatil planı yaparken dikkat! Rezervasyon yaptırmadan önce bunları kontrol edin mağdur olmayın

Bakanlık Açıkladı: Tatil Planı Yaparken Dikkat!

Bakanlık, yaz ayları ve Kurban Bayramı’na yaklaşırken çeşitli seyahat acentelerinin paket turlar ve otel konaklamaları için reklam ve tanıtım faaliyetlerinde bulunduğunu duyurdu.

Yapılan açıklamada, bakanlığın tanıtımlar ve tüketici şikayetleri doğrultusunda yaptığı incelemeler sonucunda 2023 yılından bu yana 9 firma hakkında düzenlenen 7 soruşturma raporunun cumhuriyet başsavcılıklarına iletildiği belirtildi. Ayrıca, 21 firma hakkında yapılan denetimler sonucunda yaklaşık 16 milyon lira idari para cezası uygulandığı, 19 firma hakkındaki denetim sürecinin ise devam ettiği ifade edildi.

Açıklamada, tatil için rezervasyon yaptırırken mağdur olmamak adına tüketicilere dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuldu.

“Sosyal medya, SMS veya e-posta gibi iletişim yollarıyla gelen tekliflerde bulunan tesis resimlerinin ve logo ile işaretlerin doğruluğunu kontrol etmelisiniz. Satın alma kararı öncesinde seçtiğiniz seyahat acentesi veya turizm tesisinin ilgili kamu kurumlarına kayıtlı olup olmadığını araştırmalısınız. Ayrıca, seyahat acenteleri ve turizm tesisleri hakkındaki bilgilere www.kulturturizm.gov.tr ve www.tursab.org.tr adreslerinden ulaşabilirsiniz. Satın alınacak paket turlar veya konaklama sözleşmelerinde yer alan bilgilere dikkat etmek ve sözleşmeleri imzalamadan önce firma ile iletişime geçmek önemlidir.”

İptal Hakkı ve Kapsamı

Açıklamada, önceden planlanan paket turlara beklenmedik durumlar nedeniyle katılamayan tüketicilerin bu durumu bildirimlerle iptal hakkına sahip oldukları vurgulandı.

Açıklamada, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun zorunlu sigortaya ilişkin hükümlerine göre, paket tur düzenleyicisinin sözleşmeyi yerine getirmemesi durumunda tüketicilerin zararlarının sorumluluğunu üstlendiği belirtildi.

Ayrıca, tüketicilerin boşa harcanan tatil zamanları için uygun tazminat talep edebileceklerine dikkat çekilerek, “Paket tur veya otel rezervasyonlarında cezai şart olmaksızın iptal imkanı sunan ihtiyari sigorta uygulamalarının tüketicilerin faydasına olduğu değerlendirilmektedir.” denildi.

Açıklamada, bireysel tüketici anlaşmazlıklarının çözümünde tüketici hakem heyetleri ve mahkemelerinin yetkili olduğu hatırlatılarak,

“Firmaların eksik veya hatalı hizmetleri nedeniyle mağdur olan tüketiciler, 149 bin liranın altındaki anlaşmazlıklarda tüketici hakem heyetine, bu miktarın üstündeki durumlarda ise tüketici mahkemelerine başvurabilmektedir. Ancak tüketici mahkemelerine başvurmadan önce ara bulucuya gitmek gerekmektedir.”

Related Posts

İran-İsrail savaşı dengeleri altüst etti! Akaryakıta çifte zam geliyor

İsrail’in 13 Haziran’da gece saatlerinde İran’ın başkenti Tahran başta olmak üzere Natanz’daki nükleer tesis, Tebriz, Loristan, İsfahan ve Kirmanşah’a saldırması nedeniyle 78 kişi hayatını kaybetti. İran ise İsrail’e misilleme saldırısı …

70 yıllık kozmetik devi finansal darboğazda: Yeniden iflas sürecine girdi

Türkiye’nin köklü kozmetik markalarından Hunca, yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle konkordato talebinde bulundu. 1957 yılında kurulan ve zamanla geniş ürün gamıyla uluslararası arenada da bilinir hale gelen şirket, ekonomik dalgalanmalar ve yüksek …

Motorin ve benzine peş peşe zamlar yolda!

Ortadoğu’da İran-İsrail hattında yükselen gerilim, petrol fiyatlarını sert şekilde yukarı çekti. Bu küresel gelişme Türkiye’deki pompa fiyatlarını da etkiledi. 17 Haziran’dan itibaren hem benzine hem motorine zam geliyor.

Tatilcilerin akın ettiği ilçe bayramı dolu dolu geçirdi

Yılın ilk döneminde beklentilerin altında kalan doluluk oranları, Kurban Bayramı tatilinin yaklaşmasıyla hızla yükseldi. Özellikle mayıs ayında yaşanan düşük talep, yerini haziran ayında güçlü bir artışa bıraktı. Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz …

Şili Merkez Bankası hedeflerinin üzerinde seyrediyor

Şili’de yıllık enflasyon oranı Mayıs 2025’te yüzde 4,4’e düşerek Nisan’daki yüzde 4,5 seviyesinden geriledi. Böylece ülkede enflasyon, Şili Merkez Bankası’nın yüzde 2 ile 4 arası hedef bandının üzerinde kalmayı 17. ayda da sürdürdü. Ulusal İstatistik …

Çevre kirletenlere son 5 ayda 1 milyar 140 milyon lira idari ceza uygulandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2025’in ilk 5 aylık periyodunda 19 bin 677 çevre denetimi gerçekleştirirken, denetimlerde Çevre Kanunu’na aykırı hareket eden tesis ve işletmelere 1 milyar 140 milyon lira idari para cezası uyguladı ve 169 işletmenin faaliyetinin durdurulması kararını verdi.