TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Yasa teklifi gözden geçirilmeli

TTB’den Kenevirle İlgili Uyarı!

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı KHK’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” çerçevesinde kenevir maddesine dair endişelerini dile getirdi. TTB’nin açıklamasında, kenevirin tıbbi etkilerine dair yeterli bilimsel kanıt olmadığı ve yaygın kullanımının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği vurgulandı.

Kenevirin Etkileri ve Zararları

TTB’nin verdiği bilgilere göre, kenevir dünyada en çok kullanılan yasadışı uyuşturuculardan biri olarak öne çıkıyor. Bitki, içerisinde 400’den fazla kimyasal bileşen barındırırken, THC ve CBD maddeleri sinir sistemine zıt etkiler yapabiliyor. Yüksek doz ve uzun süreli kullanımın psikolojik rahatsızlıklara yol açabileceği belirtildi.

Tıbbi Kullanım ve Riskler

Kenevirin tıbbi kullanımının sınırlı olduğu ve kanıtların zayıf olduğu vurgulanırken, bazı hastalıklarda sadece belirtileri hafiflettiği bilgisi paylaşıldı. En sık işitilen yan etkiler olarak baş dönmesi, ağız kuruluğu, bilinç bulanıklığı ve sersemlik sıralandı.

Ciddi Sonuçlar ve Uyarılar

Kenevirin tıbbi olmayan kullanımının ciddi sonuçlara yol açabileceği belirtilirken, bilinç bozukluğu, halüsinasyon, kusma, bağımlılık, şizofreni, depresyon ve intihar risklerinin artabileceği uyarısında bulunuldu. Ayrıca, kenevir kullanımının trafik kazalarına karışma riskini yükselttiği ifade edildi.

Yasal Düzenleme ve Görüşler

TTB, kenevirle ilgili yasal düzenleme sürecinde Sağlık ve Tarım Bakanlıkları, meslek örgütleri ve uzmanlık derneklerinin görüşlerinin alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca uluslararası deneyimler ve bilimsel verilere dayanarak düzenleme yapılması gerektiği üzerinde duruldu.

TTB, kenevirin sadece tıbbi amaçlarla kullanılması gerektiğini vurgulayarak, kozmetik, destek ürün veya kişisel kullanım alanlarının serbest bırakılmasının halk sağlığına zarar verebileceğini savundu. Mevcut yasa teklifinden kenevir maddesinin çıkarılması gerektiği konusundaki görüşleriyle de dikkat çekti.

Related Posts

Derideki ağrılı nodüller ‘köpek memesi hastalığı’nın belirtisi olabilir

Halk arasında “köpek memesi hastalığı” olarak da bilinen “Hidradenitis Süpürativa”nın (HS) tekrarlayan apseler ve şiddetli kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkabileceği, tedavi edilmediği takdirde yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebileceği belirtildi.

Bilimsel araştırmalara göre bu aromatik bitki 30 dakikadan kısa sürede uykuya dalmanızı sağlıyor!

Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız çözüm ilaçlarda değil, fincanınızda olabilir. Bilim insanlarına göre, yaygın olarak bilinen bu aromatik bitki sadece sakinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uykuya geçiş süresini de ciddi oranda kısaltıyor.

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

Kene taşıyan hayvanlara dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde kene vakalarında artış yaşanıyor. Kene yapışması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle son bir ayda Sivas’ta biri bebek 4 kişi, Tokat’ta da bir bebek hayatını kaybetti.

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.