Ankara Tabip Odası: TÜİK enflasyonu halk sağlığı sorunu!

TÜİK Raporuna Göre Enflasyon Durumu Değerlendirildi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son enflasyon verilerini açıkladı. Aralık 2024 raporuna göre, memur ve memur emeklilerine yapılan zam oranı yüzde 11,54 olarak belirlenirken, SSK ve Bağkur emeklilerine yapılan zam oranı yüzde 15,75 olarak açıklandı. Ankara Tabip Odası, ENAG, TÜİK ve İTO verileri arasındaki farklılıklara dikkat çekerek, enflasyon hesaplamalarındaki tutarsızlıkların işçi, memur ve emeklilerin haklarını gasp ettiğini ifade etti.

ATO’nun açıklamasına göre, dünya genelinde gıda fiyatları yıllık yüzde 6,7 artarken, Türkiye’de bu artış yıllık yüzde 43,6 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK’in Aralık 2024 dönemi gıda enflasyonu yüzde 43,58 olarak açıklandı. DİSK-AR tarafından yapılan hesaplamalar ise emekliler için bu oranın yüzde 60’a ulaştığını gösterdi. Farklı gelir grupları için gıda enflasyonu detayları da kamuoyuyla paylaşıldı.

Yapılan açıklamalarda, çocuklar ve yetişkinler için günlük kalori ihtiyaçlarına göre yapılan hesaplamalar sonucunda, dört kişilik bir ailenin asgari beslenme maliyetinin 21-24 bin TL arasında değiştiği vurgulandı.

“Halk Sağlığı Açısından Endişe Verici Durum”

3 Ocak itibariyle Ankara’da 200 gram ekmeğe yapılan yüzde 25’lik zam oranının, maaşlardaki artışı geçmesi halk sağlığı açısından büyük bir tehlike oluşturduğu belirtildi. Açlık sınırının asgari ücrete eşitlenmesinin sağlıklı beslenmeyi zorlaştırabileceği vurgulandı.

“Sağlık Sorunlarıyla Karşılaşma Riski Artabilir”

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle yetersiz ve dengesiz beslenen bireylerde çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşma olasılığının arttığı belirtilirken, yüksek gıda fiyatlarının protein, sebze ve meyve tüketimini azalttığı ve obezite, hipertansiyon, diyabet gibi sağlık sorunlarını artırdığına dikkat çekildi.

Related Posts

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yeni şap hastalığı açıklaması

Tarım ve Orman Bakanlığı, “Şap hastalığının yayılmasını önlemek ve etkin bir kontrol sağlamak amacıyla, bütüncül bir mücadele stratejisi doğrultusunda, hayvanların yoğun olarak hareket ettiği hayvan pazarları, canlı hayvan borsaları, hayvan toplama ve satış merkezleri ile park ve panayırlar dahil tüm hayvan satış yerlerinin faaliyetleri geçici süreyle durdurulmuştur” açıklamasını yaptı.

Artan meyve fiyatları meyveyi taneyle aldırıyor, onu bulmak da zor oluyor: Parasını bulan meyveyi bulamıyor

Yurttaşlar yükselen enflasyonla birlikte artan meyve fiyatlarına karşı çözüm ararken, bazı marketlerde de taneyle meyve satıldığı görülüyor. Bir markette beş tane erik 24 liraya, 5 tane kiraz 10,5 liraya, 5 tane kayısı da 10 lira 39 kuruşa bulunuyor. Halden ulaşılan kirazın ise geçen sene kilosu 65 liraya satılırken, bu yıl kilosu 500 lirayı buluyor.

Euro Bölgesi imalat sanayi PMI haziranda yükseldi

Euro Bölgesi’nde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) haziran ayında 49,5 puana yükseldi.

Türkiye, deniz ticaret filosuyla dünyada ilk 10 hedefine ilerliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk denizcisinin ve denizciliğinin başarısına güvendiklerini belirterek, “Türk sahipli deniz ticaret filomuz dünyada ilk 10’da yer alma hedefine yaklaşıyor.” dedi.

Türk-İş Başkanı isyan etti: Grev zamanı geldiğinde herkes noksansız uygulayacak

İktidara yakınlığıyla bilinen Türk-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bugüne kadar bir arpa boyu kadar yol almadık. Grev zamanı geldiğinde herkes noksansız uygulayacak. Bununla ilgili hiç kimsenin tereddüdü olmasın.” ifadelerini kullandı.

Enerji ithalatı faturası azaldı

Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği tutar, mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.