Ayasofya’da yeni dönem başlıyor: Bakan Ersoy açıkladı

İstanbul’da bulunan Atatürk Kültür Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, açıklamasında “Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerifi’nde Unesco’nun tavsiyesi üzerine 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren ziyaretçi yönetim planı uygulamasına geçiyoruz. Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerifi’nde ziyaret ve ibadet kalitesinin artırılması sağlanacak” dedi.

Bakan Ersoy, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Ayasofya’da ziyaretçi yönetim uygulamasına geçiyoruz. Ziyaret kalitesi ve güvenliği artırılmış olacak. Gözbebeği camimiz insanlığın ortak mirası cazibe merkezimiz Ayasofya koruma odaklı çok iyi ekosisteme dahil edilmiş olacak.

İbadet amacıyla camiyi ziyaret eden Türk vatandaşlarının ibadet yerlerinde değişiklik yok.

Yabancı vatandaşların ziyaretleri için giriş kapısını değiştiriyoruz. Üst kottaki Topkapı Sarayı’nın olduğu üst kottaki kapıdan alıp galeri var, galeriyi hizmete alıp gezdirip çıkış kapısından çıkmalarını sağlıyoruz.

Ziyaret ve kullanım yoğunluğu minimuma indirilerek ziyaret ile ibadet kalitesinin artırılması sağlanmış oluyor.

Ayasofya’yı ziyaret edenler cep telefonlarındaki uygulama üzerinden 16 dilde bilgilendirme yapılacak.

Yabancıların ziyaretleri 15 Ocak itibarıyla ücretli olacak. Türk vatandaşları için ibadet ve ziyaret ücretsiz olacak.

GÜNLÜK KİRALIK EVLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

“Bizim için önemli olan konu kişi başı gecelik harcama. Bizim için toplam gelirden daha önemli olan kişi başı gecelik harcamadır. 20178 sonunda 65 dolarla kapatmıştı Türkiye, 2022 sonunda 89 dolara kadar taşıdık, 2023 yılında birinci çeyrekte 85 dolar, ikinci çeyrekte 112 dolar, üçüncü çeyrekte 103 dolar, son çeyrekte de tahmini 96 dolar olmasını bekliyoruz. Yıl ortalamasını 100 dolar olarak tahmin ediyoruz.

Kişi başı harcama bununla orantılı olarak artıyor. 2022’de 905 dolara, 2023’te tahmini 988 dolar olarak gerçekleşeceğini görüyoruz.

Bizim için öncelikli rakam kişi başı gecelik harcamadır. Gelirlere baktığımızda ilk 9 ayda geçen sene 35 milyar doları gören Türkiye, 2023 ilk 9 ayda 42 milyar dolar gelir yakaladı, bu da yüzde 20.1’lik bir artış demektir.

Yıl ortalamasına baktığımız zaman 2022’de 46.5 milyar dolar kapatmıştık bu sene 55.6 milyar dolar Orta Vadeli Program hedefimize uygun bir şekilde ilerlediğimizi gösteriyor.

2018’de turizmde dönüşüm zamanı demiştik artık nicelik değil nitelik ön planda olacak demiştik. Hedef için yaptığımız uygulamaların ne kadar başarılı sonuçlandığını görüyoruz.

Türkiye 2018’de koymuş olduğu stratejisine uygun bir şekilde hedeflerine gidiyor. Kişi başına gecelik gelir 65 dolardan 100 dolara geldi. Yaklaşık yüzde 55’lik artış söz konusu.

Konutlar tek seferde 100 gün ve daha kısa kiralanıyorsa bakanlığımızdan belge almak kaydıyla kısa süreli olarak kiraya verilebiliyor. Tek seferde 100 gün ve daha kısa süreli kiralamanın anlamı siz birkaç kere farklı insanlara 10-20-100 gün kiralayabiliyorsunuz. Ama eğer tek seferde 100 gün ve altı kiralama yapıyorsanız kapsama giriyorsunuz aksi halde bizden belge almanız gerekmiyor.”

AIRBNB NEDİR?

Gittiğiniz herhangi bir şehirde veya ülkede, size belirli bir süre boyunca ya evini açan ya da evin tamamını kiraya veren ev sahiplerinin olduğu bir konaklama uygulaması olan Airbnb, Türkiye’de yaygın olarak kullanlıyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir