Kur korumanın ağır yükü

Dolar/TL kuru dalgalı bir seyir izlemeye devam ediyor. Mart ve haziran ayının ortalamaları alındığında dolardaki yükseliş yüzde 25.4’ü buldu. Konuya yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre; mart sonunda tasarrufunu KKM bağlayıp bu hafta vade sonu gelen yatırımcıların 3 aylık toplam getirisi yüzde 34 ile rekor kırdı. Sözcü gazetesinden Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre KKM’nin 2.7 trilyon liraya ulaşan büyüklüğü var.

GEÇEN SENE 181.5 MİLYAR TL’Yİ BULMUŞTU

Bu hesaplamalara göre ise sadece haziran ayında ortaya çıkan yük 150 milyar lira ile 200 milyar liraya kadar çıkabilir. Öte yandan KKM’nin kamuya toplam maliyeti 2022’de ortalama olarak 181.5 milyar TL’yi bulmuştu.

Diğer yandan, Meclis’e sunulan torba kanun teklifine göre, KKM maliyet ve sorumluluğu ile birlikte tamamen Merkez Bankası’na devrediliyor. Uzmanlar, 134 milyar dolara ulaşan KKM stokunun yüzde 20’sinin TL başlangıçlı olduğu, destek kapsamı TCMB’ye devredilecek anapara miktarının bu nedenle 27 milyar dolar olduğu tahmin ediyor.

HAZİRAN AYINDA YÜZDE 67’YE ÇIKTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerine göre, uzun bayram tatilinin olduğu 1.5 iş gününde Kur Korumalı Mevduat 19 milyar 785 milyon lira artarak 2 trilyon 739 milyar 394 milyon liraya yükseldi. Böylece KKM büyüklüğü yeni tarihi zirvesine çıkmış oldu. Bankalardaki yabancı para mevduatlar ile dövize endeksli bir ürün olarak değerlendirilen KKM’nin toplam mevduat içindeki payı da 27 Haziran itibarıyla yüzde 67’ye çıktı.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx