Yeni araştırmanın şaşırtıcı keşfi: Güllerin atası aslında sarı mıydı?

Yapılan son araştırma, güllerin kökeni hakkında şaşırtıcı bir keşfe ışık tuttu: İlk güllerin sarı renkte olduğu ortaya çıktı!

Pekin Ormancılık Üniversitesi’nden Profesör Chao Yu liderliğindeki bir ekip, Rosa persica adı verilen çöl türünün genomunu analiz ederek modern güllerin evrimsel geçmişine ışık tuttu.

Araştırmaya göre, bu atasal türün yapraklarında leke yoktu ve çiçek yapısı oldukça basitti. Daha karmaşık yapılar, çift sıra yaprakçığın nadir mutasyonlar sonucunda oluşmasıyla gelişti. Kırmızı ve pembe güllerin insanlar tarafından tercih edilmesiyle yaygınlaştığı ve beyaz güllerin daha erken evrimleştiği belirtiliyor.

Geçmişte güller, genetik çeşitlilik açısından oldukça zengindi fakat tarım uygulamaları bu çeşitliliği azalttı. Endüstriyel tarım, gülleri hastalıklara ve iklim değişikliklerine karşı daha savunmasız hale getirdi. Doğal çeşitlilik azalırken, bazı vahşi türler ise genetik kaynak olarak çaprazlama çalışmalarında değerlendirildi.

Gül genetiği üzerine yapılan araştırmalar, bitkilerin evrimsel süreçlerini anlamamıza yardımcı olurken, gelecekte daha hastalıklara dayanıklı ve istenen özelliklere sahip türlerin yetiştirilmesini kolaylaştırabilir.

Güllerin Kültürel Değişimi

Araştırma, günümüzde güllerin kokularının geçmişe kıyasla çok daha az çeşitlilik gösterdiğini ortaya koydu. Yetiştiricilerin hastalık direnci ve uzun ömür gibi özelliklere öncelik vermesi, doğal kokuların azalmasına neden oldu.

Ayrıca güllerin kültürel sembollerinin de değiştiği belirtildi. Örneğin, sarı güllerin kıskançlık ve sadakatsizlikle ilişkilendirilmesi, toplumların güllere yüklediği anlamların zamanla değiştiğini gösteriyor.

Bilim insanları, güllerin hala doğada genetik açıdan zengin olduğunu ve bazı özelliklerin geri kazanılabileceğini düşünüyor. Koruma çalışmalarının genetik çeşitliliği sürdürülebilir kılacağı vurgulandı. Gelecekte, güller istenilen renk ve dayanıklılık özellikleriyle yetiştirilebilir.

Bu araştırma, güllerin evrimsel süreçleri hakkında önemli bilgiler sunarken, gelecekte bitki genetiği çalışmalarına yön verebilir. Araştırma, Nature Plants dergisinde yayınlandı.

Related Posts

Anakart fiyatları zamlanabilir! Peki neden?

Bilgisayar donanımı piyasasında uzun süredir devam eden fiyat istikrarı, anakart tarafında sona ermek üzere diyebiliriz. Sektör kaynaklarına göre; başta AMD, MSI ve Gigabyte olmak üzere önde gelen anakart üreticileri, yakın dönemde fiyat artışı …

Microsoft, bazı LG Smart TV modellerine Xbox uygulamasını getiriyor

Microsoft, Xbox uygulamasını LG Smart TV’lere getiriyor. Game Pass Ultimate üyeleri, uyumlu televizyonlarda konsol olmadan oyun oynayabilecek. Detaylar ve kurulum rehberi burada.

Yasaklanmış şaşırtıcı bebek isimleri: Çocuklara bu isimleri koymak yasak!

Her toplumda bazı isimler var ki, artık çocuklara konulması yasaklanmış durumda. Peki bu isimler neler? Bazılarına çok şaşıracaksınız, bazılarını öğrendiğinizde ise “iyi olmuş” diyeceksiniz…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bugünkü başarı, gençlere umutsuzluk aşılayan zihniyete indirilmiş ağır bir darbedir

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6a’yı devreye alma töreninde konuştu. Erdoğan, “‘Yapamayız’ diyenlere inat, ‘Biz yaparız, hatta daha iyisini yaparız’ dedik. Karamsarlık aşılayanlara, kendi ülkesinden …

Arktik Okyanusu’ndaki Buz Örtüsü Tarihinin En Düşük Seviyesine Ulaştı

JAPONYA Uzay Araştırmaları Ajansı, Arktik Okyanusu’ndaki buz örtüsünün 2025 yılında son 40 yılın en düşük seviyesine ulaştığını açıkladı. Japonya Uzay Araştırmaları Ajansı (JAXA) ile Japonya Ulusal Kutup Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan …

(Sibel) Huawei, ICT Day 2025 etkinliğinde endüstriyel dönüşümün yol haritasını paylaştı

Huawei, ICT Day 2025 etkinliğinde yapay zeka, bulut, 5G ve nesnelerin interneti çözümleriyle endüstriyel dijital dönüşümdeki gelişmeleri değerlendirdi. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Huawei ICT Day 2025, 18 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirildi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir